måndag 28 december 2020

My True Ancestry - fler DNA-leksaker

 My True Ancestry är en sida som kopplar ihop din DNA med den av skelettfynd från hela världen och ger dig en bild av var dina förfäder fanns för över tusen år sedan (eller mindre). Du laddar upp din DNA från något av de företag du du anlitat för att analysera din DNA och inom en timma kan du se dina träffar. Vartefter deras bas fylls på med nya fynd får du nya träffar. Som ickebetalande Commoner får du lite grundinformation men du kan betala för att få veta mer. Du betalar då en engångsavgift men det finns flera nivåer. En rolig grej att komplettera sin släktforskning med.



söndag 27 december 2020

Bertil Häggs samling i Gamla Wisbyminnen

 Jag har nu skannat in alla de kabinettfoton tagna hos fotografer i Visby som Bertil Hägg samlade in från släkt och vänner på Gotland (och en och annan på fastlandet) och som han lagt i en liten väska. Det återstår ett hundratal kort till att skanna från väskan men de är tagna hos fotografer som inte fanns på ön. Jag har lagt in alla Visbykorten på Rötters Porträttfynds sida och hos Facebookgruppen Gamla Wisbyminnen.


Här ser du tre exempel på bilder där det funnits namn på fram eller baksidan och där jag kunnat fylla ut med mer information..


Hanna Feuk, född 1861 i Hjelmseryd, Jönköpings län. Bodbiträde hos handlare Hägg. Utflyttad från Visby 1900 till Borås. Metodist.


Elias Enequist, född 1878 på Fårö, död 1907 i Visby, student 1902. Son till kyrkoherden i Roma Joh. Fredr. Enequist och Emilie Cathr. Lind. Tjänsteman vid Riksbanken i Visby.


Kyrkoherde Jakob Anshelm Ronquist, född i Öja 1858, Domkyrkoadjunkt i Visby, komminister i Visby 1897, hospitals- o. lasarettspredikant 1898; kyrkoherde i Rone från 1902; kontr.-prost. från 1908.


lördag 5 december 2020

Fotomysterie löst - Nylander

 I ett album efter min farfar fanns det noteringar om att ett par foton skulle kunnat föreställa min farfars morföräldrar. Likheten mellan fotot på mannen och foto av min farfars morfar Johan Svensson i Torarp Östergård, Odensjö, var slående. Jag blev dock förbryllad över att fotona var tagkan i Karlshamn och Norrtälje... Då slog det mig att min farfars farmos bror Bengt Nylander hade ju bott i båda de städerna. Foton som jag trodde varit av farfars morbrors barn visade sig vara av hans fars kusiner i stället. Alltid skönt när misstag och mysterier reds ut. Nu har jag kunna lägga upp foton av dessa personer på Ancestry och Wikitree med rätt namn.

Stadskassör i Karlshamn 1846-1873, Bengt Nylander, född i Norra Ringshult, Jälluntofta, flyttade till Nydala i Odensjö 1823. Klockare i Kånna 1839-1843. Bodde i Lund 1843-1846. Flyttade 1873 till Norrtälje för att där arbeta som postmästare. Avlded där 1877. Gift 1861 med Eliana von Bergen, född 1834 i Karlskrona, död 1908 i Karlshamn.

Postmästare Bengt Nylander.

Carl Louis Nylander, född 1864 i Karlhamn, död där 1869.

Eva Eliana Johanna von Bergen

Johan Nylander, född 1862, kapten vid Södra skåne infanteriregemente.

Johan Nylander


onsdag 15 juli 2020

Trackuback - en ny leksak i släktforskningen

Det dyker upp nya grejer hela tiden i släktforskningens värld. Jag såg en blänkare om något som heter Trackuback och kontaktade dem för att få vara Beta-testare.

Jag fick tillgång och laddade upp en gedcom-fil. Vad programmet gör än så länge är att man kan se en persons bredvid en tidslinje. Du väljer vad du vill ska visas på tidslinjen; vem som var regent, svenska kulturella händelser, världshändelser, och några till val. Nedan ser ni morfar med Sveriges regenter och viktiga händelser. Pekar man på en av ikonerna i händelsen så får man mer information.

Det som än så länge är häftigast är att få se sitt träd i sin helhet. Jag vet ju att jag har mest på min morfar men att få se det så här tydligt var häftigt. Programmet tar dess utom inte bort anförluster.... Just det! Färgerna på plupparna talar om från vilket län släktingen kom ifrån.


Det finns också en karta där man kan välja vad man vill se. Jag valde intensitet på Gotland vilket gör att det tydlig syns att jag har mest kopplingar på södra Gotland och i Visby.


Jag vet ännu inte vilken nytta jag kommer att ha av programmet. Troligtvis kommer jag använda det om jag skriver mer ingående personbeskrivningar där jag tar med vad som hände i världen medan personen levde och jag kan tänka mig kartan för att visa intensiteten. Det är en testversion och det är planerat att mer information och funktioner skall finnas. Vad jag visat här är bara en liten del.

För den som vill testa så kan ni läsa mer på https://www.trackuback.com/

söndag 29 mars 2020

Studenter i Visby 1900

Visst är det häftigt när pusselbitarna faller på plats? Jag har börjat skanna in kabinettfoton som jag fått av Olof Hägg som i sin tur ärvt dem av sin far Bertil Hägg som åkte runt på Gotland och samlade ihop information. Jag upptäckte då att några kort föreställde skolkamrater till Bertils farbror Daniel Hägg som avlade mognadsexamen vid Visby högre allmänna läroverk 15 juni år 1900. Jag har utifrån Silléns sammanställning av studenter 1865-1928 gjort ett dokument där jag lagt till bilder och information.

Den sista personen fick mig dock att rysa till och jag fick mig en tankeställare. Det är nämligen Eric von Rosen, en av de ledande inom Naziströrelsen i Sverige på 1930- och 1940-talet. Jag funderade ett kort ögonblick på om jag skulle utesluta informationen om hans kopplingar till Nazismen och vänskap med Herman Göring men insåg snabbt hur dum jag var. Alltid annars anser jag att historia aldrig får gömmas!! Så självklart inte heller i detta fallet.

Länk till dokumentet finns under sidan om min morfar men även här: Studenter i Visby år 1900.

Nedan följer bilder från studenten.




tisdag 10 mars 2020

Länge sedan sist

Det var länge sedan jag bloggade ser jag... Det händer en massa kul hela tiden man jag tar mig inte tid att helt enkelt. Nu har jag börjat lägga upp foton på Porträttfynd och har börjat skanna in foton med anknytning till Visby och släktingarna där. Jag lyckas hela tiden hitta nya pusselbitar och fantastiska bilder. Eller vad sägs om de här två?



Den övre föreställer syskonen Hägg: Josef, Ruth, Daniel, Lydia, Olof och Filip.

Den nedre föreställer kvinnor som var anställda vid Hägg & Johansson ca 1905-1910. Kvinnan längst till vänster är Anna Westberg som senare gifter sig med Josef Hägg, hennes kusins son.