söndag 28 januari 2018

Älskade präster

Som släktforskare händer det då och då att man sitter och svär över präster som skriver som krattor. "Nu har han varit o norpat av nattvardsvinet igen" eller "dör han inte snart så det kommer en ny präst så att det går att läsa vad han skriver" är tankar som far genom huvudet.

Då och då springer man också på riktigt guldkorn; som prästerna i Femsjö socken, Jönköpings län (numera Halland). Jag läste igenom dödsnotiserna i jakt på dödsdatum för en anfader när jag oväntat springer på en anmoder som jag inte kände till sedan tidigare. Maken, även om jag bara har ett förnman, var känt men inte hennes namn eller annat. Här skriver prästen varifrån hon kom, hur länge hon varit gift och hur många barn hon fått. I vanliga fall brukade prästerna knappt bry sig om att skriva fruns namn utan skrev "Andersa i Södergårds hustru" vilket inte ger mycket att gå på och lämnar utrymmer för tveksamheter.

Femsjö (N, F, G) CI:1 (1688-1755) Image 31 / page 37

Guldkornen är fler, ca 40-50 år senare sammanställer den efterföljande prästen en genealogisk förteckning över familjerna i socknen.

Femsjö (N, F, G) OI:1 (1739-1760) Image 64 / page 123

Genom att skriva av och göra ett word-dokument med informationen så kan jag fylla på med mer information,  dvs kompletera det prästen inte skrev. Som i detta fallet kan jag lägga till Anders fru. När hon dog står det att fem barn överlevde henne och det stämmer ju bra med vad nästa präst skrev.

Sammanfattningsvis så måste vi ju ändå vara glada att prästerna var ålagda att skriva kyrkböckerna så jag skall kanske vara försiktigare med mina svordomar framöver.

tisdag 16 januari 2018

Bröllopskort från Bexet - en rolig upptäckt!

I somras besökte jag Bexet Norregård och blev då lovad att få ett par foton skickade till mig från gården och där frun till min farfars äldsta bror skulle finnas med. Det ena var från ett bröllop och det andra från en fikastund i trädgården. Mannen som skickade mig fotona, Tommy, är barnbarn till brudparet.

Karl och Ruts bröllop 1913. Bexet Norregård

Fika ca 1921, Bexet Södergård

När jag häromdagen satt och gick igenom korten, jag har nämligen laddat hem Lightroom Classic som har ansiktsigenkänning och jag kan markera ansikten för att namnge personer, slog det mig att jag har en bild på ett brudpar från Färgaryd som jag inte vetat vilka de är. Kunde det vara samma personer? Jag jämförde brudparet som sitter mitt i folksamlingen med paret på bilden.


Visst var de väl samma? Jag skickade bilden på paret till Tommy och mycket riktigt var det hans morföräldrar!! Det roliga var att denna bilden hade han aldrig sett så nu fick han en ny bild till sin samling.

Detta är en del av allt det roliga med släktforskningen, samarbetet och all den kontakt den ger med andra människor som har samma intresse. Nu råkar jag också vara släkt med brudparet, dubbelt med brudgummen och enkelt med bruden, vilket inte gjorde upptäkten sämre.


söndag 14 januari 2018

Drunkningar - olustigt sammanträffande

Jag går nu igenom min farfar Folkes anor och har kommit över ett olustigt sammanträffande; tre män som drunknade.

Den första var Sven Larsson i Bohult som 29 januari 1724 "dränkte sig i Nissaström".
Källa: Femsjö (N, F, G) CI:1 (1688-1755) Image 119 / page 211
Svens svärson Anders Jönsson i Kullhult "omkom [...] uti sjön Stora Frillen" 22 maj 1731.
Femsjö (N, F, G) CI:1 (1688-1755) Image 128 / page 229
Anders svärson Anders Svensson i Ulvanäs drunknade 4 Juli 1762 tillsammans med Johannes Svensson på Säftorpet i Hallasjön då de skulle fara hem ifrån kyrkan.
Femsjö (N, F, G) CI:2 (1755-1811) Image 1950
Detta innebar att i tre generation förlorade kvinnorna sina män då de drunknade, tre generationer av barn som förlorade sina fäder, varav två även förlorade sina makar på liknande vis. Jag har inte gått igenom alla dödsnotiserna för 1700-talet. Kanske var det vanligt att folk drunknade då det finns gott om sjöar i trakten. Många frågor som väcks....